PL EN DE FR
10
KWIECIEŃ
ŚNIADANIA WIELKANOCNE W ARGONAUT
ŚNIADANIA WIELKANOCNE W ARGONAUT

    Uczniowie z klasy 2a przygotowali śniadanie wielkanocne, by pamiętać o tradycji świątecznej. Każde dziecko przyniosło to, czym częstujemy się podczas świąt - były więc jajka w majonezie, sałatki warzywne, babki wielkanocne i wiele innych smakołyków. dzieci dzieliły się przyniesionymi potrawami, a przy stole każdy opowiadał jakie w jego domu są tradycje wielkanocne.

 

Agnieszka Krakowiak

     Uczniowie pozostałych starszych klas w podobny sposób przygotowywali śniadanie wielkanocne z produktów, w których królowały symboliczne jajka oraz babki piaskowe, mazurki. Dodatkową atrakcją w klasie VI było szukanie czekoladowych jajek od wielkanocnego zajączka, wcześniej pochowanych przez wychowawcę klasy w zakamarkach otoczenia budynku szkoły. Tradycja szukania zajączka, która pochodzi z Francji i Szwajcarii coraz częściej  gości w Polsce. Zabawa była wyśmienita.

 

Waldemar Gnoiński