PL EN DE FR
31
MARZEC
CARVING - SZTUKA RZEŹBIENIA W OWOCACH I WARZYWACH
CARVING - SZTUKA RZEŹBIENIA W OWOCACH I WARZYWACH

 

"Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach

    Sztuka carvingu pochodzi z Tajlandii, gdzie tworzenie wyszukanych form z owoców i warzyw uczyniono narodowym dziedzictwem i w dzisiejszych czasach kultywuje się ją w sposób masowy. Jednym ze sposobów jest nauka chętnych na uczelniach gastronomicznych, gdzie carving stał się jedną z podstawowych specjalizacji. 

    Niewątpliwie jest to sztuka. Wymaga twórczego podejścia, cierpliwości i kreatywności. Jest to jednak sztuka, którą może uprawiać każdy zainteresowany. Przy odrobinie samozaparcia, systematyczności i cierpliwości można osiągnąć naprawdę zaskakujące rezultaty w niedługim czasie.

Carving staje się nieodwołalnie stałym elementem dekoracji stołów biesiadnych w Polsce."

źródło tekstu: http://www.carvingal.pl/

    Na dzisiejszych zajęciach z techniki, w pierwszej klasie gimnazjum, nauczyciel tego przedmiotu zaprezentował namiastkę tworzenia podobnych dekoracji. Były palmy z bananów i kiwi, kręcone rzodkiewki, marchweczki, spiralki z ziemniaków, łańcuszki z ogórka. Ponadto zaprezentowano jak wykonać dekoracje na jabłku z napisami. To były przykłady tworzenia dekoracji, a na następne zajęcia uczniowie będą realizować własne pomysły. 

    Na zajęcia zaproszono uczniów klasy 4 jako obserwatorów.

 

Waldemar Gnoiński