Wydrukuj tę stronę
czwartek, 28 maj 2020 19:04

Uprawa warzyw - podstawowe informacje

Oceń ten artykuł
(150 głosów)
Uprawa warzyw Uprawa warzyw

Każdy początkujący ogrodnik powinien poznać podstawowe zasady, jakie rządzą uprawą warzyw i owoców. Chodzi tutaj między innymi o to, aby w swoich pracach uwzględniać istnienie czynników klimatycznych takich jak rozkład opadów, wilgotność, temperatura czy nasłonecznienie, bo wszystkie one będą decydować o powodzeniu danej uprawy.

 

Każdy, kto od dawna zajmuje się ogrodnictwem doskonale wie, że opady mają znaczący wpływ na wzrost roślin. Warto wiec zauważyć, że nie wszystkie rośliny są tak samo wrażliwe na niedobór wody. Okazuje się, że najbardziej wytrzymałe na susze są rośliny z głęboko sięgającymi korzeniami. Chodzi tu przede wszystkim o marchew, pomidory, dynie, chrzan oraz szparagi. Nieco mniej wytrzymałe są z kolei buraki, fasola i rabarbar. Na drugim biegunie znajdują się rośliny, które potrzebują bardzo dużo wody. Są to przede wszystkim ogórki, cebula, kapusta, rzodkiewki i sałaty.

 

Wymagania temperaturowe roślin

 

Warzywa mają także swoje wymagania względem temperatury. Do najmniej wymagających można zaliczyć brokuły, kapustę, brukselkę, marchew, cebulę, pora, groch i szparagi. Dobrze znoszą one przymrozki nawet do -5 stopni. Z kolei optymalna temperatura dla ich wzrostu zawiera się w przedziale od 15 do 18 stopni. Należy pamiętać, że obok tych warzyw występują także rośliny, które potrzebują dużo ciepła. Należą do nich przede wszystkim pomidory, ogórki, dynie i fasole. Najlepiej rosną one w temperaturach od 20 do 24 stopni.

 

Nasłonecznienie

 

Aby warzywa zdrowo rosły trzeba też zapewnić im odpowiednią ilość światła. Szczególnie dużo potrzebują go w czasie wschodów. Do warzyw, które potrzebują dużo światła zaliczamy: pomidory, ogórki, fasole i dynie. Zupełnie odwrotnie jest w przypadku rabarbaru, szpinaku i cebuli na szczypior. Każdy początkujący ogrodnik powinien wiedzieć także, że warzywa dzielą się na te od dnia krótkiego i długiego. Typowe rośliny dnia długiego to: marchew, cebula, burak, rzodkiewka, bób. Przykładami roślin krótkiego dnia są koper i kukurydza. Jest także grupa roślin obojętnych na długość godzin ze światłem słonecznym i przykładem są tu: ogórki, pomidory i fasola.

 

Wybieramy miejsce na ogród

 

Wybierając miejsce na ogród trzeba też zwrócić uwagę na pochylenie terenu wobec stron świata. Najmniej przydatne do uprawy będą tereny o wystawie północnej. W takim miejscu udadzą się jedynie późne kalafiory i selery. Jeśli mamy wystawę południową to warto posadzić tam wczesne ogórki i pomidory. Najlepsze warunki do uprawy warzyw można uzyskać tam gdzie jest wystawa południowa i jednocześnie występują osłony naturalne typu las, wzgórze albo sztuczne w postaci parkanów czy donic. Dzięki temu zwiększa się wilgotność i temperatura powietrza.

 

Myśląc o uprawie warzyw warto zadbać także o odpowiednią glebę. Warzywa na użytek domowy można uprawiać na prawie każdej glebie, pod warunkiem, że nie jest ona podmokła. Dzięki zastosowaniu nawożenia organicznego można wszak podnieść żyzność każdej gleby. Należy pamiętać, że pod uprawę warzyw najlepiej nadają się gleby obojętne i lekko kwaśne. Do warzyw, które mają wysokie wymagania glebowe zaliczyć trzeba: selery, cebule, ogórki i kalafiory. Na glebach klasy III z powodzeniem można uprawiać pory, kapustę, sałaty, pietruszkę czy rzodkiewkę. Niezbyt duże wymagania glebowe z kolei mają pomidory, szparagi i buraki. Jeśli zaś ktoś ma do dyspozycji gleby torfowe może tam posadzić marchew, sałatę czy selery.