wtorek, 07 grudzień 2021 14:52

Przybory kuchenne - jakie wybrać? Metalowe, drewniane czy z tworzywa sztucznego?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
sklep z akcesoriami do kuchni sklep z akcesoriami do kuchni pixabay

Plastikowe, drewniane czy metalowe? Jakie przybory kuchenne sprawdzą się najlepiej? Wady i zalety poszczególnych materiałów omawiamy w nowym artykule.

 

Przybory takie jak łopatki i szpatułki, trzepaczki, łyżki, pędzle czy wałki są równie ważne, co sprzęt AGD oraz umiejętności kucharza. Jeśli nie chcecie, by podczas gotowania spotkały was przykre niespodzianki, już na etapie urządzania kuchni powinniście pamiętać o wyposażeniu jej w różne drobna akcesoria. To, co konkretnie wejdzie w skład waszego zestawu, zależy przede wszystkim od tego, jakie potrawy macie zamiar przygotowywać i na pewno wielokrotnie będziecie uzupełniać go o nowe produkty.

Bez względu na to, jakie przybory do kuchni wybierzecie, przy ich kupnie koniecznie zwróćcie uwagę na materiał, z którego są wykonane. To od niego w największej mierze zależy funkcjonalność akcesoriów, ich wygląd oraz żywotność. Obecnie producenci sięgają przede wszystkim po drewno, metal oraz tworzywa sztuczne. Który z nich w danym przypadku będzie najlepszym wyborem? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Przybory kuchenne – jaki materiał? Naturalne i ponadczasowe drewno

Wykonane z drewna tłuczki, łopatki lub łyżki to świetny wybór do klasycznie zaaranżowanej kuchni. Po odpowiednim wyeksponowaniu staną się jej niewątpliwą dekoracją. Na tym jednak lista ich zalet wcale się nie kończy. Kolejny atut to bezpieczeństwo w kontakcie w powłokami nieprzywierającymi. Delikatne drewno nie powoduje powstawania rys – w przeciwieństwie do akcesorów wykonanych z metalu.

Jeśli chodzi o wady drewnianych przyborów kuchennych, w pierwszej kolejności należy na pewno wspomnieć o podatności na zakażenia bakteriami i grzybami. By tego uniknąć, bezpośrednio po myciu należy dokładnie je dokładnie wysuszyć. Warto też wybierać akcesoria wykonane z gatunków odpornych na wilgoć – przede wszystkich buku i dębu.

Jaki materiał na przybory kuchenne? Wytrzymały i elegancki metal

Jeśli chodzi o metalowe tłuczki, łyżki, nakłuwacze i trzepaczki, największe znaczenie mają te wykonane ze stali nierdzewnej. Popularność tego materiału to wynik przede wszystkim jej wytrzymałości oraz odporności na korozję, o którą w kontakcie z wodą i kwaśnymi potrawami przecież nietrudno. Na wybór przyborów ze stali nierdzewnej warto zdecydować się także ze względu na higienę. Ich czyszczenie i przechowanie jest bardzo łatwe, nie wiąże się też z ryzykiem infekcji.

Wybierając metalowe szczypce do przewracania potraw i inne akcesoria, należy jednak pamiętać, że rysują one teflon i inne powłoki nieprzywierające. Jeśli korzystacie z wyposażonych w nie patelni, postawcie na przybory kuchenne z drewna lub tworzyw sztucznych.

Jakie przybory kuchenne wybrać? Nowoczesne tworzywa sztuczne

Plastikowe chochelki i szpatułki wykonywane są przede wszystkim z nylonu oraz silikonu. To materiały wolne od BPA, odporne na tłuszcz i wysokie temperatury oraz dość trwałe. Są też dostępne w szerokiej gamie kolorów, co ułatwia dobranie ich do wystroju nowoczesnej kuchni. Bez przeszkód możecie używać ich w połączeniu z naczyniami z teflonową powłoką, nie musicie też obawiać się ich pleśnienia lub infekcji bakteryjnych.

Wady? Przede wszystkim nieco mniejsza niż w przypadku przyborów metalowych i drewnianych wytrzymałość. Silikonowe modele mają też tendencje do barwienia się w kontakcie z potrawami zawierającymi pomidory lub buraki. Te można wprawdzie doczyścić, ale jest to dość czasochłonne.

Odpowiedź na pytanie o to, jakie akcesoria kuchenne będą najlepszym wyborem. Wasza decyzja powinna być uzależniona od wystroju kuchni, indywidualnych preferencji oraz używanych naczyń. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na modele metalowe, plastikowe czy drewniane, szeroki wybór wysokiej jakości przyborów znajdziecie w sklepie z akcesoriami do kuchni Recucina.